Изолация

Галерия

Изолация

Предимства от поставянето на външна топлоизолация

Полагането на външна топлоизолация има за цел да намали топлообмена
между вътрешната и външна околна среда и да предотврати загубите на топлинна енергия.

Плюсове на външната топлоизолация

 • Бърза възвръщаемост на инвестицията (намаляване на разходите за отопление през зимата).
 • Повишаване на вътрешната температура  през зимата.
 • Предотвратява течове по вътрешните стени.
 • Предотвратява появата на плесен и мухъл по стените.
 • Комфортна температура през лятото. 
 • Не се отнема от вътрешното пространство на помещенията.
 • Шумоизолиране на жилището.
 • Удължаване живота на сградата, придобиване на по добър и красив  външен вид.

монтаж на топлоизолацията

За да бъде ефективна изолацията, трябва да се използват изолационни платна с дебелина минимум 5см. Toплоизолационните платна се закрепват към фасадата посредством лепило и дюбели. Лепилото се нанася според вида на повърхността и може да се поставя по различни методи. Монтажа на платната се извършва в посока отдолу-нагоре, с което се гарантира по-доброто уплътняване на фугите между отделните платна. След залепването, платната се занитват с помощта на дюбели, като се поставят толкова на брой, колкото е необходимо(8-12 на квадрат). При тухла се използват специализирани дюбели за тухла. Около прозорците се залепват ленти от XPS 2см, ако позволява дограмата. Важен момент при монтажа на платната е, че трябва да се покрие поне с 20см горната панелна фуга, за да се гарантира непроникването на вода в жилището и по добър изолационен ефект. Препоръчително  е да се покрие и долната фуга отново с до 20см. 

Ъглови профили и шпакловка

След монтажа на топлоизолационните платна се прави шпакловка със специализирана лепилно шпакловъчна смес за топлоизолации. Тази шпакловъчна смес освен повишена якост на сцеплене с полистироловта основа, съдържа и полипропиленови или полиестерни фибри, които повишават пукнатиноустойчивостта на шпакловката.  Заедно с лепило-шпакловъчната  смес се монтират и пластмасови PVC ъгли с мрежа на всички ръбове. Целта им е от една страна да заздравят тези най-слаби места, а от друга да предадат по-добър естетически вид. 

Шпакловка с мрежа

Мрежата трябва да покрива цялата изолация - не трябва да остават места без мрежа. Застъпването между отделните мрежи трябва да е минимум 6 см. За шпакловката отново се използва специализирана лепило-шпакловъчната  смес за топлоизолация. Друг важен елемент от изолацията е защитата на горния ръб, тъй като той е най-силно подложен на ерозионното действие на стичащата се по фасадата вода.  За да се защити изолацията от тези неблагоприятни въздействия,  се монтира козирка с водокап от поцинкована ламарина . Козирката се закрепя плътно към фасадата с помощта на дюбел-пирони, след което се измазва с лепило шпакловъчна смес + мрежа или с хидроизолационен материал. Така направената хидрозащита гарантира, че водата няма да прониква зад изолацията а ще бъде изхвърляна навън от водокапа.  Друг специфичен момент е долния край на прозореца - там задължително се монтира перваз. Первазът предпазва както от проникване на вода в жилището  и зад изолацията, така и от интензивното мокрене на мазилката под прозореца.

Мазилка

След завършването на изолацията, тя трябва да бъде защитена от въздействието на водата и слънчевите UV лъчи, а също така да и се предаде добър външен вид. Това се постига с нанасянето на мазилка. Мазилката трябва да е здрава с добра пукнатиноустойчивост , а същевременно и паропропусклива, за да не запечатва изолацията.
Какво представлява  огледа и как протича

 • Свързване с нас на посоченият телефонен номер в раздел КОНТАКТИ  или по   E-mail .
 • Уточняване на ден , час и адрес за среща .
 • Замерване на желаните части от сградата .
 • Консултиране с нас за видове материали и най-практични решения за вашият дом или офис .
 • Уточняване на ден за започване на ремонтната дейност , цена и срок за изпълнение .
 • Оглед и консултация с нас  не се заплаща !